Menu lewe
„Dobre jedzenie równa się dobre uczenie ”
6 czerwiec 2012
31 maja w Publicznej Szkole Podstawowej nr 4 i Publicznej Szkole Podstawowej nr 1 w Strzelcach Opolskich przebiegł pod hasłem autorskiego programu profilaktycznego-edukacyjnego „Akademia Zdrowia” W tym dniu dla rodziców obu placówek odbyło się spotkanie z panią dietetyk Joanną Gruszką pt.: „Dobre jedzenie równa się dobre uczenie ”, na którym to pani Joanna przedstawiła zasad prawidłowego odżywiania się.
Omówiła, które produkty powinniśmy spożywać najczęściej, a które całkowicie wyeliminować czy ograniczyć w dużym stopniu w naszej diecie,( np.: słodycze, tłuszcze). Pani dietetyk poruszyła również problem ogólnie dopuszczonych dodatków chemicznych czy tłuszczów trans które coraz częściej znajdują się w żywności. Można je również znaleźć w tak popularnych chipsach i kolorowych napojach gazowanych Dopuszczenia tych środków opierają się na braku szkodliwości małych dawek. Nikt jednak nie jest w stanie oszacować, jakie szkody przyniesie nam wysokie spożycie dodatków do żywności oraz jak te różne dodatki będą wzajemnie na nas i nasz dzieci oddziaływać. Dlatego tak ważna jest nasza świadomość co jemy i jakie składniki są dla nas szkodliwe.
Natomiast uczniowie obu szkół spędzili ten dzień pod hasłem „Dzień Zdrowego Białka” podczas którego mieli okazje spróbować na stoiskach produktów mlecznych : różnego rodzaju żółtych serów( z ziołami, pieprzem ) sera feta, czy trzech smaków maślanki (truskawkowa jabłkowa, stracciatella). Sery są znakomitym źródłem wielu składników odżywczych – tych samych co mleko, tylko w serach występuje większa ich koncentracja. Zawierają zatem białka, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E i K) i minerały (oczywiście wapń, ale także np. fosfor, sód, potas i magnez) Projekt w całości finansowany jest przez gminę Strzelce Opolskie.
Oprac. PSP4
Natomiast uczniowie obu szkół spędzili ten dzień pod hasłem „Dzień Zdrowego Białka” podczas którego mieli okazje spróbować na stoiskach produktów mlecznych : różnego rodzaju żółtych serów( z ziołami, pieprzem ) sera feta, czy trzech smaków maślanki (truskawkowa jabłkowa, stracciatella). Sery są znakomitym źródłem wielu składników odżywczych – tych samych co mleko, tylko w serach występuje większa ich koncentracja. Zawierają zatem białka, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E i K) i minerały (oczywiście wapń, ale także np. fosfor, sód, potas i magnez) Projekt w całości finansowany jest przez gminę Strzelce Opolskie.
Oprac. PSP4
Rejestr zmian podstrony
Informację wprowadził(a): Jarosław Pietrucha (2012-06-06 12:31:04)
Liczba odwiedzin: 5812137
Informację wprowadził(a): Jarosław Pietrucha (2012-06-06 12:31:04)
Liczba odwiedzin: 5812137